streda 14. septembra 2011

Unbreakable - Vyvolený Bruce Willis



Starý mysteriózny thriller Vyvolený (Unbreakable) z roku 2000 - ej je to ale pochúťka! Keď som ho pred asi 10timi rokmi prvýkrát videl, vôbec ma nechytil. Čakal som totiž, že režisér M. Night Shyamalan, ktorého predchádzajúci film bol Šiesty zmysel ma zase raz prekvapí hlavne nejakým šokujúcim koncom. Nekonalo sa. Koniec bol, ale nie šokujúci .. muselo prejsť pár mesiacov aby som si uvedomil o čom je film Vyvolený a odvtedy si ho dávam aspoň raz za rok. 


Film je o Davidovi Dunnovi (Bruce Willis), ktorý prežije vlakovú nehodu, pri ktorej prídu o život všetci okrem neho. Po nehode si Davida vyhľadá vlastník umeleckej galérie a zberateľ komiksov Elijah Price (Samuel L. Jackson), ktorý ho začne presviedčať o tom, že nie je všetko také normálne ako sa zdá a že skutočnosť, že prežil nie je náhoda..

Dopredu upozorňujem, že Vyvolený je pomalý film. To ale vôbec nevadí, lebo je to jeden z tých filmov, pri ktorých máte pocit, že režisér naozaj rozmýšľal nad každým jedným záberom. Dlhé scény bez strihu, hudba Jamesa Newtona Howarda a "presný" herci robia z tohto filmu zážitok, jednoducho všetko pasuje na milimeter a vy máte pocit, že niečo podobné a nejakým spôsobom nadčasové ste ešte nevideli a viem si predstaviť, že dlho neuvidíte. Vyvolený je vlastne komiksový film, je o zrode hrdinu a pohráva si s myšlienkou, akoby to asi naozaj vypadalo v našom reálnom svete ak by sa tu objavil človek, ktorý má "super" schopnosti. Čo by to s ním spravilo? Čo by to znamenalo pre jeho rodinou? Bol by jeho vývoj naozaj taký akčný ako v Spidermanovi, X-menoch atd? V konečnom dôsledku, nechajte sa presvedčiť sami :)

CSFD 79%
IMDB 7.3/10

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára