štvrtok 15. septembra 2011

Grave Encounters a nekonečné peklo v starom blázninci.

Grave Encounters
IMDB 6.2
CSFD 64%

TRAILER #01
TRAILER #02

Kanadský horror s názvom Grave Encounters ma pred niekoľkými mesiacmi zaujal svojím temným trailerom, ktorý sľuboval desivý večerný zážitok. Čakal som niečo na spôsob Paranormal Activity / REC / Quarantine / The Blair Witch Project.

Strašidelná reality show

Zo začiatku, napriek pomalšiemu rozbiehaniu sa film tváril sľubne. Je nám predstavený televízny projekt / reality show s názvom Grave Encounters, v ktorom sa skupinka nadšencov (hrdinský vodca Lance Preston a jeho tým - špecialista na techniku, podivný týpek v čiernom vydávajúci sa za médium, uziapaná ženská a zástupca čiernej pleti) púšťa už po šiesty krát vyhľadávať a natáčať duchov. Dorazia do starého komplexu budov bývalej psychiatrickej liečebne v Collingwoode, kde im zopár zodpovedných dosvedčí, že na týchto miestach sa dejú čudné nevysvetliteľné javy. Film predostiera zákulisie duchárskej televíznej relácie, pričom vidíme, že jej tvorcom ide najmä o zárobok a senzáciu. Tím sa nakoniec na noc necháva uzamknúť v jednej z budov. Slnko zapadá, šou sa začína. Skupinka sa pomaly presúva z jedného “hot spotu” k druhému, inštaluje kamery s nočným videním a postupne prichádza na to, že tentokrát sa na ich vyhliadnutom mieste dejú naozajstné paranormálne javy.

Prelom

Všetko pôsobí vďaka kamere realisticky (ako ste to mohli vidieť vo filmoch The Blair Witch Project alebo Paranormal Activity). Celá táto reálnosť však padá vo chvíli, keď sa už dostatočne prestrašení duchári rozhodnú násilím otvoriť vstupné dvere pár hodín pred dohodnutým časom (6:00). Dvere, ktoré pôvodne viedli von na dvor odrazu vedú len do ďalšej tmavej chodby... WTF?

Vtedy sa pre mňa končí ozajstný strach - v tej chvíli sa ilúzia reality rozplynie, človek si uvedomí, že ide len o film a to nie práve najpodarenejší. Zo snímky sa pomaly ale iste začína stávať nezmysel.

Staré triky

Celkovo tento film ponúka plný fúrik klasických horrorových situácií, využíva pochmúrne tmavé zákutia neprebádanej budovy, princípy roztrasenej kamery a rušenej obrazovky. Jedinci sa pomerne často chovajú ako idioti, z neznámych dôvodov opúšťajú skupinu a skúmajú tam, kde sa už na prvý pohľad skúmať nevypláca.

Dalo by sa povedať, že Kanaďania touto snímkou zlepili úspešné princípy filmov: The Blair Witch Project, Paranormal Activity, REC alebo dokonca Silent Hill. Je možné totiž uvažovať nad tým, že i tu podobne ako v Silent Hill jednotlivci prestúpili akési neviditeľné hranice medzi filmovou predstavou pekla a reality v ktorej žijeme.

Škoda je, že sme sa nedozvedeli nič o správcovi, ktorý mal prísť dvere otvoriť ráno o 6:00 ani nič o tom, čo objavil resp. neobjavil. Nenastane žiadne rozuzlenie, v závere narazíme iba na akési podivné satanistické rituály, prevádzané čudnými doktormi, ktoré síce ponúknu zopár pekne hnusných záberov, avšak túžiacich po odhalení nejakého kľučového tajomstva, čo by mnohé nezmysly objasnilo istotne neuspokoja.

Bezvýchodiskový stav, čisté zúfalstvo

Veľa ľudí prijíma horrory spôsobom: “Naložte mi, vystrašte ma nejakými potvorami a ukážte toho čo najviac!” Milovníci takýchto typov horrorov si tu tak v druhej polovici filmu pravdepodobne prídu na svoje. Ja osobne však za väčšie čaro považujem stupňujúci sa strach z neznámeho, a ak by som mal porovnávať, určite ma väčšmi zaujal nedávno natočený film Paranormal Activity, pretože pekne ostal v medziach reálnosti, neukázal žiadnu konkrétnu príšeru, démona, nič.. (tak ako aj The Blair Witch Project alebo The Fourth Kind) ...takto ostal ponechaný priestor mojej fantázii a tá najlepšie vie čo ma desí. Treba však uznať, že atmosféra v tomto filme bola viac než ponurá a zlý pocit počas pozerania na seba nenechal dlho čakať, horrovú silu teda film akú takú mal.

V závere

Vydesiť vás táto snímka vydesí, ako horror účel splní, pobaví, ale nie je ničím novým prínosný alebo špeciálny.

MVBT 2.5 / 5

hdche & avalu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára